
De afgelopen eeuwen is in ons land het water- en bodemsysteem geoptimaliseerd voor een zo efficiënt mogelijk gebruik. Met de komst van extremere buien in combinatie met langer aanhoudende droogte, moeten we meer doen dan het water zo snel mogelijk afvoeren. Het thema ‘water en bodem’ wordt daarmee steeds urgenter bij nieuwe gebiedsontwikkelingen. Kunnen we het water duurzaam inpassen en de effecten van klimaatverandering lokaal opvangen? In onder andere het Gelderse Hengelo en in Beek en Donk ligt water ten grondslag aan de nieuwbouw van de toekomst.
Ook in de nieuwbouwwijk van de gemeente Laarbeek, De Beekse Akkers, is het thema water een belangrijk onderdeel van de stedenbouwkundige opzet met honderden woningen. Michel Brands merkt dat er de laatste jaren meer urgentie is ontstaan om water al vroegtijdig een plek te geven in de planvorming. “We ervaren in extreme gevallen soms al dat het water voorbij de voordeur komt. Dan is het geen ‘ver van je bed show meer’, maar realiteit. Aan ons de taak om te zorgen dat in De Beekse Akkers bewoners droge voeten houden.”
Volgens Caroline wordt er veel verwacht van de gemeente. “We merken dat het thema ‘water’ leeft en zien dat inwoners ook zélf met oplossingen komen. We kunnen dit niet alleen. We brengen met verschillende partijen de locatie goed in kaart. Hoeveel ruimte hebben we onder de grond en boven de grond? Wat zijn kansen en knelpunten? Dat er nu nog niks staat, betekent niet dat we met een blanco canvas werken. Er is al een eeuwenoud landschap en daar moeten we rekening mee houden.”
Een woningbouwplan is wat Michel betreft altijd een gevecht om de vierkante meters. “Van wonen tot de openbare ruimte, alles moet erin. Groen, water, spelen en parkeren kun je prima combineren. Dat vraagt aan de voorkant om goede afstemming. Waar vind je elkaar? We gaan niet aan tafel met eigen normenboeken, maar bespreken de meest optimale situaties. Is het uitvoerbaar? Wat zijn de effecten? Zoiets is nooit in één ontwerp klaar. Dat doen we met respect voor eenieders inbreng.”
Michel Brands
Coördinator team duurzaamheid gemeente Laarbeek
De tweede fase van De Beekse Akkers krijgt volgens Michel en Caroline een ander woonprogramma dan de eerste fase. Met meer betaalbare woningen en ook een aantal appartementen. “We zijn erin geslaagd om de ruimtelijkheid uit de eerste fase te behouden, ondanks het andere programma. Dat is de kracht van dit plan. Het is een goede keuze geweest om de stedenbouwkundige visie uit fase één door te trekken. Wij vinden het prettig dat uitgangspunten van de gemeente nooit ter discussie zijn gesteld. Van Wanrooij is er voortvarend mee aan de slag gegaan. Dat alle partijen water als onderdeel zien van een integrale aanpak, juichen wij toe.”