Nieuws
17 maart 2025

In gesprek met Woningbelang

De opmars van de kleinere woning

De gemiddelde woonoppervlakte per woning wordt steeds kleiner, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2023 werden nieuwbouwwoningen opnieuw zo’n 15 tot 20 vierkante meter kleiner. Deze trend zet door. De kleinere woning is enerzijds onvermijdelijk om de woningnood op te lossen, anderzijds groeit het aantal een- en tweepersoonshuishoudens. Ook woningcorporaties De Alliantie, Woningbelang en Bergopwaarts herkennen zich in de opmars van de kleinere woning. 

“Binnen de Metropoolregio Eindhoven zien we dat huishoudens steeds kleiner worden. In Valkenswaard en Bergeijk, waar we heel actief zijn, rukt het aantal eenpersoonshuishoudens sterk op. Van oudsher bestaat onze voorraad voornamelijk uit traditionele gezinswoningen met standaard drie slaapkamers en een vaste trap naar zolder. Combineer dat met een bepaalde huurprijs en je ziet een mismatch ontstaan als je ergens in je eentje wilt wonen. Dat betekent dat we kleinere woningen aan onze portefeuille aan het toevoegen zijn, zowel grondgebonden als gestapeld.

Afstappen van traditioneel plaatje
Onze regio kent een dorpse sfeer en een sterke gemeenschap. Het liefst willen mensen in een huis wonen met een tuintje. We zijn de afgelopen jaren wat meer afgestapt van het traditionele plaatje en komen tegemoet aan kleinere woonoppervlakten. Dat betekent dat de beukmaat van de woning smaller wordt en dat er op de verdieping één of twee (gelijkwaardige) slaapkamers te vinden zijn. Voor ons als woningcorporatie is het belangrijk dat we het kunnen koppelen aan het woningwaarderingsstelsel. Minder vierkante meters woonoppervlakte betekent minder woningwaarderingspunten en dus ook een lagere huurprijs. Maar die lagere huurprijs rijmt nog niet echt met de stichtingskosten. Die kosten nemen namelijk niet hard af. Daar wringt de schoen.
 

Shape “Kleinere huishoudens wil je ook een fijne plek bieden”

Irene van Middelaar

Manager Vastgoed Woningbelang

Verschillende oplossingen
Vanuit de gedachte van de kleinere woning kijken we ook naar andere verhuurmogelijkheden, bijvoorbeeld dat twee vrienden makkelijker kunnen samenwonen. We voegen ook steeds meer woningen met maar één slaapkamer toe aan onze portefeuille. Daarnaast is de oude vertrouwde beneden-bovenwoning (BeBo) weer in opmars. Hierbij letten we extra goed op de indeling van de plattegronden om woonoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Vaak lukt het zo om naast de juiste ook méér woningen toe te voegen op een locatie. Dat draagt bij aan het terugdringen van het woningtekort én het laag houden van de huur- en energielasten. Per locatie bekijken we de mogelijkheden die passen bij de plek en die het beste resultaat bieden. Deze kleinere eenheden zijn ook voor een bredere groep inzetbaar. We willen alle typen kleinere huishoudens een fijne plek kunnen bieden.  

Positieve beweging
Specifieke woningconcepten voor kleinere huishoudens zien wij vanuit Woningbelang als een positieve ontwikkeling. In het plan Hooge Berkt in Bergeijk passen we samen met Van Wanrooij een mix aan producten toe van traditionele eengezinswoningen, kleinere woningen en duurdere woningen. Op die manier kunnen we de betaalbaarheid middelen en huurprijzen intact laten. We kiezen voor minder maatwerk en meer gestandaardiseerde woonproducten, die voortkomen uit het Optio-concept. Van Wanrooij speelt goed in op de maatschappelijke marktvraag die speelt. Ik hoop dat door standaardisatie de stichtingskosten kunnen blijven afnemen. Om woningen op langere termijn betaalbaar te houden voor onze doelgroep is dat wel echt nodig.”
 

Beneden-bovenwoningen | Hooge Berkt, Bergeijk

Ook interessant

Nieuws
31 maart 2025
Het geheim van onze langdurige relatie met Van Schijndel Bouwgroep
Nieuws
21 maart 2025
Water en bodem als onderlegger
Nieuws
17 maart 2025
De opmars van de kleinere woning - Woningbelang