“Een zachte overgang tussen de openbare, bosrijke omgeving, en de weelderige, inheemse bloementuin tussen de nieuwe woningen”
“Het wooncluster wordt omarmd door oude bomen en omarmt zelf weer een uitnodigende, groene open plek daartussen. Straks komen hier buren en passanten samen, kan er gespeeld worden, of kan je er even tot rust komen. Ook steek je vanaf hier door naar het kanaal om een bosrijk ommetje te maken.
De bosrand aan de kanaalzijde en de laanstructuur van de Sliffertsestraat vormen de sterke, landschappelijke dragers van dit plan. De nieuwe woningen komen op een heuveltje te liggen, waardoor een prachtig zicht op de omgeving ontstaat. Ook zorgt dit voor een zachte overgang tussen de openbare, bosrijke omgeving, en de weelderige, inheemse bloementuin tussen de nieuwe woningen. Samen met de diverse klimplanten en bloeiende bomen en heesters vormt dit niet alleen een nieuwe thuishaven voor de bewoners, maar ook voor vogels, vlinders en bijen. Grote heesters waarborgen, samen met de klimplanten over de pergola’s, de privacy in de eigen tuinen.
De verharding wordt deels open uitgevoerd, waardoor regenwater goed de grond in kan trekken. Groene daken met een kruidenmix zijn aantrekkelijk voor insecten, en dragen ook bij aan het vertraagd afvoeren van regenwater. Auto’s en bergingen krijgen een plek onder de grond. De toegang tot de kelder voert over een brugdek, zodat de bomen aan de Slifferstestraat worden beschermd. Kortom: groen voert echt de boventoon, overal in en om Emerald Living.”
"Mensen en dieren ontmoeten elkaar in de collectieve bloementuin die overgaat in de privétuinen"
"Ons ontwerp onderscheidt zich door de principes van ‘passieve bouw’ zichtbaar te maken. De oriëntatie van de woningen is gebaseerd op de zon. De bijzondere beeldbepalende elementen zoals grote overstekken, houten luiken en wintertuinen belemmeren de sterke zonnestraling. De goede isolatie van de woningen is gewaarborgd, doordat we de overige gevels grotendeels gesloten hebben ontworpen. Dit versterkt het sculpturale karakter van de gebouwen en heeft een subtiele verwijzing naar de gesloten gevels van de voormalige officiersmess.
In het ontwerpteam hebben wij traditionele materiaalkeuzes ter discussie gesteld en dat heeft geleid tot niet alledaagse materialen en afwerkingen. Denk aan het beperken van grondstoffen door het efficiënte ontwerp.
Zo zijn bijvoorbeeld de dichte gevels opgetrokken uit losneembare bakstenen. Zelfs de wijze van montage is onderdeel van het ontwerpproces geweest. Daarbij is gestreefd naar de losmaakbaarheid van materialen, waardoor ze in de verre toekomst kunnen worden hergebruikt.
Doordat landschap en architectuur in dit ontwerp in elkaar overgaan, hebben we samen met de landschapsarchitect een integraal ontwerp gemaakt. Mensen en dieren ontmoeten elkaar in de collectieve bloementuin die overgaat in de privétuinen. De groene daken bufferen het regenwater uit flinke hoosbuien en bieden extra verkoeling van de woningen.
Door dit bijzondere ontwerpproces hebben wij een toekomstbestendige leefomgeving gecreëerd die een unieke aanvulling is in Bosrijk.”