Verhaal
24 mei 2022

Met kwaliteit toekomst maken

Een kwalitatief hoogstaand project maken met de helft sociale huurwoningen. In het centrum van Zeist is dat met het project Geiserhof gelukt. De buurt koos het winnende plan met een rijke architectuur. Peter Felix van de Woningbouwstichting RK Zeist en Wouter Baars van Van Wanrooij blikken terug op dit bijzondere project.

Lopend door de poort van Geiserhof, waan je je in een rustig hof waaraan alle voordeuren van de woningen gelegen zijn. Kinderen fietsen rond, de postbode doet z’n ronde en hondjes worden uitgelaten. In het groen zoemen de bijen. Peter en Wouter kijken verwonderd rond. “Dit is precies wat we voor ogen hadden”, zegt Wouter. “We wilden dat gezinnen en ouderen met elkaar in contact komen in het hof. Dat kinderen met elkaar kunnen spelen. Het is hier rustig en autoluw, terwijl het centrum om de hoek is.”

Fiftyfifty

Toen Van Wanrooij de tender won na een uitgebreide buurtparticipatie, schoof Woningbouwstichting RK Zeist aan om de plannen te concretiseren. Peter wist toen al; dit wordt geen doorsnee plan. “Het appartementenblok telt 22 huurwoningen. De twee rijen met ieder negen eengezinswoningen ronden het Geiserhof af. De verhouding 50% sociaal en 50% middeldure huur was een gegeven, maar in het appartementenblok waren 22 woningen voorzien. Het is ons gelukt om hier ook twee woningen in de middeldure huursector te realiseren. Iets wat niet echt gebruikelijk is voor een corporatie. We hebben gezamenlijk onze nek uitgestoken om het hele blok bij de corporatie te houden, want dat is qua beheer en onderhoud een stuk eenvoudiger. In de ontwerpfase zijn daar nog verschillende varianten voor bedacht, maar we hebben ons uiteindelijk aan de kwaliteit van het originele ontwerp gehouden.”

Waardevol

Een project met 50% sociale huur in het centrum van Zeist is qua haalbaarheid een ingewikkelde opgave. “Helemaal als je ook nog eens hoge eisen stelt aan de architectuur”, zegt Wouter. “Met Marlies Rohmer Architecture & Urbanism hebben we een architect in de arm genomen met liefde voor bakstenen, bijzondere details en ambacht. Dat zie je aan de metselwerkverbanden en de diversiteit aan type stenen dat is gebruikt. Voor de eengezinswoningen is een soort ‘valse gevel’ bedacht. Een witte, stalen pergola constructie die ook terugkomt in de balkons van de appartementen. Over een paar jaar is dat weelderig begroeid met blauweregen. Naast dat het prachtig oogt, draagt het ook bij aan het tegengaan van hittestress.”

“De druk op de sociale huurmarkt is groot en we zijn blij met iedere sociale huurwoning die we toevoegen. De woningen waren zoals verwacht snel verhuurd. Dat een project als dit veel kost, is in deze tijd niet nieuw. Maar dat moet geen reden zijn om het niet te doen. Dat vangen we op met opbrengsten uit andere projecten uit het verleden. Wij zien dit project als zeer waardevol. De buurt en onze huurders gaan nog jaren plezier hebben van dit project.”

Standaard kwaliteit

De middeldure huurwoningen voor Borgdonck zijn typische Optio-woningen, al zie je dat er nauwelijks aan af. “Dat is onze standaard kwaliteit”, zegt Wouter. “Deze eengezinswoningen zijn qua indeling, constructie en techniek volledig gestandaardiseerd. De unieke bakstenen gevel, de pergola’s en de witte lijnen in de bestrating geven het geheel een bijzondere uitstraling. Dat is alleen haalbaar door de woningen 'aan de binnenkant’ te standaardiseren en slim uit te denken. Dan hou je ruimte over om wat extra’s met de architectuur te doen. Voor ieder die denkt dat standaard woningen saai zijn, is dit het levende bewijs dat het ook anders kan!”

Met aandacht

“Het is met aandacht en zorg gemaakt”, zegt Peter. “En met zorgvuldigheid kun je een hoop verdienen. Niet alleen financieel, maar ook respect. Er zijn in dit plan veel kosten aan de uitstraling besteed. Daar moet je dan niet gaandeweg aan gaan knabbelen, want dat doet geen recht aan de intenties die Van Wanrooij en de architect met dit plan hadden. Als wij als corporatie aan het roer hadden gestaan, hadden we misschien andere keuzes gemaakt. Maar het leuke aan deze samenwerking was juist dat we mensen bij elkaar hebben gebracht die elkaar iets gunnen en vertrouwen hebben in elkaars kwaliteiten. Dat heeft dit project tot een succes gemaakt. We werden gezamenlijk uitgedaagd en iedereen ging mee in de ambities van het plan. En ja, dat gaat met ups en downs. Wat dat betreft is het net het gewone leven. Ik vind dat we er trots op mogen zijn dat het is gelukt om binnen de afspraken en de planning een prachtig resultaat neer te zetten. Een project als dit zou ik graag nog een keer doen.”

Ook interessant?

Nieuws
20 december 2024
Jong geleerd is oud gedaan
Nieuws
18 december 2024
Wonen in Wijd & Zijd: een bewuste(re) keuze
Nieuws
17 december 2024
De gewenste lindeboom voor Dorpsplein Geffen