Van Helvoort Makelaardij

Paul van Helvoort

Voorinschrijving Fase 2 gestart!

Nog 3 dagen, wees er snel bij!

Voorinschrijven Fase 2

Voorinschrijving Fase 2 gestart!

Nog 3 dagen, wees er snel bij!

Voorinschrijven Fase 2

De koop van een appartement

Appartementsrecht

De appartementen maken deel uit van een woongebouw. Dit gebouw bestaat uit diverse appartementen en gemeenschappelijke ruimten. Volgens de wet is de officiële benaming van een appartement: een ‘appartementsrecht’.

Deze officiële benaming geeft aan dat er onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds het eigendom en anderzijds de gebruiksrechten. Het eigendom van het gehele gebouw behoort aan alle eigenaren gezamenlijk; daarnaast heeft iedere eigenaar het gebruiksrecht van een privégedeelte, het appartement, de berging en eventueel één of meerdere parkeerplaatsen, en het mede gebruiksrecht van die gedeelten van het gebouw, die voor gemeenschappelijk gebruik zijn bestemd. Bij dit laatste kun je onder meer denken aan het trappenhuis en de lift, de entree en de gezamenlijke installaties. Bijvoorbeeld de algemene verlichting. Appartementsrechten ontstaan door de splitsing van het gebouw in juridische zin. Om he t gebouw in appartementsrechten te splitsen wordt door de notaris een zogenoemde splitsingsakte opgesteld. De splitsingsakte wordt tezamen met de splitsingstekeningen, waarop de grenzen van de gezamenlijke en privégedeelten van het gebouw staan aangegeven, ingeschreven in de openbare registers. Pas als dit laatste heeft plaatsgevonden is de splitsing formeel een feit. Dan ontstaan de zogeheten ‘appartementsrechten’. De eigendomsoverdracht geschiedt door middel van de ‘akte van levering’ bij de notaris.

Daartoe zal, overeenkomstig het bepaalde in de statuten van de vereniging, een vergadering met alle eigenaren worden gehouden, waarin de exploitatiebegroting wordt besproken en de servicekosten worden vastgesteld. Bij deze vergadering(en) is de Vereniging van Eigenaren gebonden aan de bepalingen van het splitsingsreglement. 

Akte en het regelement
In de notariële akte van splitsing is een aantal belangrijke items
opgenomen, zoals:

  • een beschrijving van het gebouw;
  • een beschrijving van ieder ‘afzonderlijk gedeelte’, de appartementen;
  • een beschrijving van het aandeel dat iedere eigenaar heeft in het hele gebouw. Het zogenaamde ‘breukdeel’;
  • het splitsingsreglement.

Vereniging van eigenaren (VvE)

De eigenaren van de appartementsrechten zijn verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren die door de notaris zal worden opgericht. In het reglement van deze vereniging zullen alle gemeenschappelijke verantwoordelijkheden worden geregeld tussen eigenaren onderling, evenals het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten en gemeenschappelijke installaties. In het kort kan de doelstelling van de vereniging als volgt worden weergegeven: het beheren en onderhouden van de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken van het onderhavige gebouw zoals de entree, het trappenhuis en de lift, het dak, etc.

Het zal duidelijk zijn dat deze verantwoordelijkheden kosten met zich meebrengen. Deze kosten worden omgeslagen in de servicekosten. 

Het splitsingsregelement

Vooral het splitsingsreglement is van belang. Hierin staat namelijk
beschreven:

  • Hoe de ‘Vereniging van Eigenaren’ is samengesteld en zal functioneren;
  • Hoe het huishoudelijk reglement eruit zal zien;
  • Welke lasten en kosten voor rekening van alle eigenaren gezamenlijk komen;
  • Hoe het gebruik, het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en privégedeelten van het gebouw zijn geregeld;
  • Hoe de jaarlijkse begroting voor beheer en onderhoud, de exploitatierekening, eruit moet zien;
  • Hoe en wanneer de voorschotbijdragen in de ‘servicekosten’ moeten worden betaald;
  • Hoe het gebouw verzekerd moet zijn en op welke wijze bij schade

uitkering wordt gedaan.

Eigenaarslasten
Tot de eigenaarslasten behoren de publiekrechtelijke lasten, zoals de
onroerende zaakbelasting, het lozingsrecht en de lasten voor het  reinigingsrecht. Deze lasten zullen door de diverse instanties rechtstreeks
aan elke eigenaar afzonderlijk worden opgelegd.