Het aantal personen per huishouden vertoont in Nederland al lange tijd een dalende trend. De markt vraagt steeds meer om betaalbare woningen die geschikt zijn voor één- en tweepersoonshuishoudens. Standaardisatie is dan ook een belangrijke sleutel om betaalbaar en duurzaam te kunnen bouwen voor deze doelgroep. Werken met gestandaardiseerde modellen en een standaard proces met vaste spelregels maken juist onze werkwijze efficiënter en verkort het bouwproces. Zo kunnen we uiteindelijk sneller woningen ontwikkelen en bouwen. Door te focussen op datgene waar we zelf invloed op hebben - verdere standaardisatie van onze woonproducten -, kunnen we in veel nieuwbouwprojecten betaalbare koopwoningen voor één en tweepersoonshuishoudens toepassen. Hieronder onze vijf geboden:
Optio is ons flexibele, slimme en duurzame woningconcept met ongekend veel keuzemogelijkheden. Door te standaardiseren spelen we in op de veranderende vraag in de markt. Dankzij Optio zijn we in staat om ten opzichte van een traditionele ontwikkel- en bouwmethode de gemiddelde ontwikkel- en bouwtijd met zo’n 50% te verkorten. Dat betekent: aanzienlijk sneller, efficiënter én tegen lagere kosten nieuwbouwwoningen ontwikkelen en bouwen. Optio is gebaseerd op een breed aanbod met keuzevrijheid in vorm, plattegrondindeling, maatvoering, opties en architectuur. Vanuit dit concept zijn er nieuwe (standaard) woonproducten voor kleinere huishoudens ontwikkeld; verschillende type rijwoningen met een smalle beukmaat en een kleiner woonoppervlak. De indeling is zo ontworpen, dat ze behouden blijven voor kleine huishoudens. Zo is het in deze woningen niet mogelijk om bijvoorbeeld een tweede of derde slaapkamer te realiseren. Sturen op standaardisatie is een belangrijke factor om woningen voor kleine huishoudens betaalbaar te houden.
Door de voorbereiding van het bouwproces volledig te digitaliseren met BIM, is het mogelijk om de werkvoorbereiding en de calculatie met gemiddeld zo’n 40% te verkorten. Alle Optio woningen worden aan de voorkant digitaal opgebouwd, wat het verdere bouwproces nóg efficiënter maakt. Samen met zoveel mogelijk partners werken we met dezelfde 3D-modellen. Dat voorkomt eventuele misverstanden en bevordert de snelheid. Allemaal factoren die de betaalbaarheid van woningen ten goede komt. Delen van het tekenproces zijn geautomatiseerd met voorbedachte scripts. Er wordt nauwelijks nog handmatig digitaal getekend. De 3D-modellen zijn volledig op de standaardproducten van onze vaste leveranciers afgestemd. Door BIM te combineren met Optio bereiken we nog meer efficiency. Vergelijk het met de auto-industrie: zij zijn in staat om binnen het productaanbod (type auto) heel veel opties te bieden. We doen met Optio eigenlijk hetzelfde. Daarmee leveren we steeds andere woningen op, maar wel vanuit eenzelfde basissystematiek. Met meer opties voorkomen we maatwerk en zo houden we de woningen betaalbaar.
We werken al jarenlang met vaste partners samen. Alle standaarden die in onze modellen gedefinieerd zijn, zijn dan ook afgestemd op het productaanbod uit de markt. Onze partners denken mee in dat proces en zijn betrokken bij de engineering. Zo levert bijvoorbeeld de constructeur input voor standaard funderingsconstructies. Met één druk op de knop bouwt het BIM-model een volledig geautomatiseerd palenplan op voor een woningblok. Daar komt geen handwerk meer aan te pas. Het reduceren van herhaalde handelingen biedt kansen voor verdere automatisering. Ook de installaties zijn volledig gestandaardiseerd en geëngineerd binnen Optio. Uiteraard in verschillende varianten, passend bij de woningen en de locatie. Dat doen we met vijf verschillende installateurs die de installaties op exact dezelfde wijze engineeren en installeren. Samenwerken vanuit het BIM-model bevordert het prefabriceren van de installaties en draagt daarmee bij aan verdere kostenreductie. Aan deze vorm van ketensamenwerking stellen we steeds hogere eisen. Al onze vaste partners uit de bouwkolom zullen op termijn moeten aanhaken bij onze digitale modellen. Het leidt tot integrale samenwerking met het BIM-model als centrale dataroom.
Niet alleen partners haken aan, ook onze klanten. Kunnen onze klanten zelf hun woning (online) configureren op basis van onze BIM-modellen? Ja, vanuit onze modellen is het mogelijk om een configurator te ontwikkelen waarmee de koper van een woning zijn eigen keuzes online kan maken. Potentiële kopers kunnen hun eigen woning in elkaar klikken. De output van het klikproces is voor ons een compleet BIM-model, zonder dat wij daar handelingen aan hoeven te verrichten. Het product is al helemaal uitgeëngineerd voordat het in verkoop gaat. Zo’n bouwproces kun je alleen bereiken met standaardisatie. Deze configurator is haalbaar en volop in ontwikkeling. Dat is onze stip op de horizon.
Het product woning verandert. Vanuit wet- en regelgeving worden er continu nieuw eisen aan woningen gesteld en de markt vraagt steeds om innovatieve woonvormen. Je moet flexibel zijn om mee te kunnen met deze ontwikkelingen. Met Optio kunnen we daar eenvoudig in meebewegen en ook in de aanpasbaarheid van onze woonproducten. Deze flexibiliteit hebben we de afgelopen jaren ruimschoots bewezen met meer dan 10.000 gebouwde Optio-woningen in talloze varianten. De enige voorwaarden voor onszelf: de standaard blijven volgen en ons aan de Optio-spelregels houden die gelden voor alle woningtypen. Alleen op deze manier kunnen we onze woonproducten in de toekomst verbeteren en vernieuwen. Zo streven we naar flexibel, nagenoeg foutloze en betaalbare woonproducten.