Kleine kernen in Brabant zijn in trek. Inwoners, van jong tot oud, willen graag in hun geboortedorp blijven wonen. Deze aantrekkingskracht vraagt om het toevoegen van voorzieningen en nieuwe woningen voor starters, doorstromers en senioren. Zo ook in Boekel, waar de gemeente het dorp vitaal en aantrekkelijk houdt door stevig door te pakken.
In het Brabantse Boekel werkt Van Wanrooij aan twee grote woningbouwprojecten: centrumontwikkeling Zuidwand met 62 appartementen en winkelvoorzieningen en uitbreidingslocatie De Burgt waar de eerste 230 van 500 woningen binnenkort gerealiseerd worden. Als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening en projectleider van De Burgt is Joris Gerrits al zo’n vier jaar betrokken bij de vernieuwing van Boekel. “De snelheid waarmee we hier samen met Van Wanrooij doorpakken is ongekend voor een relatief kleine gemeente als Boekel.
Met een duidelijke visie onder de arm voeren we de plannen op een slimme, praktische manier uit. Met Van Wanrooij hebben we een partner die dezelfde taal spreekt; ze kennen de woningmarkt, kunnen snel schakelen en beheersen de processen. In het team zit een enorme drive om het tempo erin te houden.” Van Wanrooij is al jaren betrokken bij projecten in de gemeente Boekel. “In onze samenwerking zijn de lijntjes met de gemeente kort”, zegt projectontwikkelaar Luuk Damen.
“De besluitvormers en het uitvoerende team zitten dicht op de bal. Dat klinkt heel logisch, maar dat is cruciaal in een proces waarin je vaart wilt maken. De gemeente is vroeg in het ontwikkelproces van de Zuidwand een samenwerking met ons aangegaan, omdat er behoefte was aan kennis en expertise uit de markt. De gemeente hanteert een actief grondbeleid en voert regie over de projecten. Door met ons de krachten te bundelen en elkaar te versterken in een gerichte gebiedsaanpak, krijgen wij als Van Wanrooij ruimte om de gemeente te ontzorgen en plannen te maken waar de Boekelnaar behoefte aan heeft. Het gevoel dat het een gezamenlijke wedstrijd is, geeft ons veel vertrouwen.”
Luuk Damen, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij
Op het plein in het centrum geeft Joris aan dat Boekel een typisch ‘boodschappendorp’ is. “We willen dat onze inwoners niet naar andere gemeenten vertrekken voor de dagelijkse boodschappen. Daarom centreren we alle detailhandel in het centrumplan Zuidwand. Er wordt een grote Jumbo toegevoegd met daartussen aanvullende winkels. Zo ontstaat er loop en reuring.” Paul van Wijk, ontwikkelaar van Zuidwand, vult aan: “De Boekelnaar kan hier straks voor alles terecht. Alleen als je echt wil shoppen, dan moet je naar een stad in de buurt. Door voorzieningen te centreren ontstaan er redenen om naar het centrum te komen. Dat maakt het centrum sterk en vitaal. Omdat wij als Van Wanrooij de commerciële plint in eigen beheer houden, zijn we gezamenlijk gebaat bij een goede branchering.”
“De aantrekkingskracht van Boekel? Ik denk toch wel de sociale cohesie”, zegt Joris. “Iedereen kent elkaar. Het is een hechte gemeenschap met een actief verenigingsleven. Inwoners kunnen hier verankeren. Daarom bouwen we ook voornamelijk voor de Boekelnaren. We hebben niet de ambitie om inwoners uit omliggende kernen naar Boekel te trekken. Dan zou de gemeente te groot worden en verliest het z’n kracht als kleine kern. We zien nu vooral bij families dat hun oudere kinderen weer graag in het dorp willen wonen. Er is vraag naar woningen voor starters, maar ook naar woningen waar mensen in kunnen doorstromen.
Veel senioren wonen in vrijstaande huizen en zijn op zoek naar een gelijkvloerse woning in het dorp met voorzieningen om de hoek. Daarom is de Zuidwand voor ons een belangrijk project. Tijdens informatieavonden horen we dat ouderen best in een appartement willen wonen, maar dat ze weinig willen inleveren qua leefruimte. Daar luisteren we dan naar door niet te kleine appartementen te bouwen.”
Veel mensen zijn gemotiveerd om in Boekel te bouwen. Er is bijvoorbeeld ook veel belangstelling voor vrije kavels. “Zo’n 90% daarvan wordt gekocht door Boekelnaren”, zegt Joris. “Voor die kavels hanteren we geen welstandsregels. Mensen mogen bouwen wat ze willen, als ze maar onder de 11 meter bouwhoogte blijven. En nee, we zien hier geen Belgische praktijken.
Mensen bouwen echt waar behoefte aan is, zoals vrijstaande woningen en levensloopbestendige bungalows. We faciliteren het proces door niet op detail mee te kijken. Met een balievergunning kunnen ze binnen een paar dagen aan de slag, als er maar met een geregistreerde architect wordt gewerkt. Zo kunnen wij als gemeente de kosten laag houden, scheelt het de helft in legeskosten én wordt er naast de projecten met Van Wanrooij gebouwd waar de Boekelnaar óok behoefte aan heeft.”
“Die vrijheid in regels zien we ook terug in de manier waarop de gemeente met ons samenwerkt”, zegt Paul. “Er zijn gewoon geen ingewikkelde trajecten met lange besluitvorming. Dat is uniek. De teams zijn compact en zo kunnen we altijd door.” Wat Luuk vooral kan waarderen is de betrokkenheid van het team. “De wethouder zit ook gewoon aan tafel als we samen met de inwoners in een participatietraject zitten.
De wetenschap dat iedereen, van onze directie tot uitvoerend ambtenaar, bereikbaar is, inhoudelijk op de hoogte is en open staat voor dialoog is van onschatbare waarde. Er zijn geen dubbele agenda’s. In combinatie met de juiste visie en een compacte besluitvorming is het eigenlijk alleen nog een kwestie van doen.” Joris beaamt dat: “We hebben mooie plannen gemaakt en nu is het tijd om te gaan doen wat we beloven: bouwen.”