Verhaal
17 maart 2023

Dongen de Beljaart

Broederschap in vakmanschap

Als je meer woningen ontwikkelt dan je zelf kunt bouwen, moet je samenwerken met vaste partners om de woningproductie op peil te houden. Zo ook met Bouwbedrijf Van Stiphout, waarmee we in inmiddels meer dan twintig projecten gebroederlijk hebben samengewerkt. Het geheim van goed partnerschap? Weten wat je aan elkaar hebt, elkaar vertrouwen in afspraken en dezelfde kwaliteit nastreven.

v.l.n.r.: Operationeel directeur Koos Pijnenburg, hoofd bedrijfsbureau Ted van Oirschot (beiden Van Stiphout) en ontwikkelaar Frank Kremer (Van Wanrooij).

We zijn in de wijk De Beljaart in Dongen waar Bouwbedrijf Van Stiphout 56 woningen bouwt voor Van Wanrooij. In de bouwkeet schuift Ted van Oirschot aan. Ted houdt zich bij Van Stiphout bezig met woningbouwprojecten en alle ins and outs die daarbij komen kijken. “Van initiatief tot overeenkomst ben ik het vaste aanspreekpunt. Dat doe ik al 25 jaar.” Net als Ted is ontwikkelaar Frank Kremer een ervaren rot te noemen. “Ted en ik kennen de klappen van de zweep. Onze samenwerking is inmiddels in het stadium beland dat ik het hele pakket aan Ted overdraag en hem pas weer zie bij het opleverfeestje”, grapt Frank. “In feite is het wel zo”, beaamt Ted. “De  woonproducten van Van Wanrooij zijn goed uitontwikkeld en we weten wat en hoe er gebouwd moet worden. Er wordt door Franks team ongelooflijk veel voorwerk gedaan. Het resultaat is dat wij veel werkzaamheden zelfstandig kunnen oppakken. De kopersbegeleiding doen we bijvoorbeeld ook zelf. Dat lag in de eerste projecten nog bij Van Wanrooij, maar gaandeweg zagen we in dat het veel efficiënter is als dat bij de uitvoerende partij ligt.”

Shape ‘We gaan niet steeds het wiel opnieuw uitvinden’

Elkaar verstaan
“We verstaan elkaars vakmanschap”, vat operationeel directeur Koos Pijnenburg samen. “Het voordeel van de samenwerking met Van Wanrooij is dat alles tot in de puntjes wordt uitgedacht. Combineer dat met een gestructureerd proces en je weet al snel wat je van elkaar mag verwachten.” Toch moesten de mannen in het begin van de samenwerking ook aan elkaar wennen. “Je krijgt veel informatie van Van Wanrooij en je moet het Optio-concept eigen maken. Ook wil Van Wanrooij dat we met vaste partners samenwerken die het Optio-concept meester zijn. Voordat die trein rijdt en de hele keten op elkaar is afgestemd, ben je een paar projecten verder. Maar met zo’n 20 projecten achter de rug en meerdere projecten in de pijplijn, kunnen we zeggen dat we lekker op elkaar zijn ingespeeld.”

Geen gedoe
Voor Frank is het merkbaar als hij met Van Stiphout om tafel zit. “Ze weten hoe de stukken worden aangeleverd, hoe de bouwbudgetten worden aangedragen en welk proces we moeten doorlopen. Dat scheelt zo ongelooflijk veel tijd en stress. Dat is echt anders dan dat we dat steeds opnieuw met een andere aannemer zouden moeten doen. Er is gewoon nauwelijks gedoe over contracten en vrijwel geen discussie tijdens de bouw. Punt! Natuurlijk is er wel eens iets aan de hand, maar dan lossen we dat snel op.”

Kort op de business
“In onze samenwerking komen de culturen van onze familiebedrijven dicht bij elkaar”, zegt Koos. “We hebben dezelfde ondernemersgeest. Afspraken komen we na. We zitten beiden kort op de business en kunnen snel schakelen. En als je lekker kunt samenwerken, dan doen we dat gewoon vaker. Wij hebben inmiddels een aantal uitvoerders die het Optio-concept van binnen en buiten kennen en denken mee in mogelijke optimalisaties. Het past niet in onze culturen om steeds het wiel opnieuw uit te vinden.”

De Beljaart, Dongen
De Beljaart is een ambitieus uitbreidingsplan aan de noordrand van het Brabantse dorp Dongen en heeft tussen 2015 en nu vorm gekregen. De wijk bestaat uit zo’n 800 woningen, waarin onder andere Van Wanrooij in verschillende fases woningen heeft ontwikkeld en gebouwd. De laatste fase
bestaat uit 56 woningen verdeeld over 13 blokken met rij- en hoekwoningen, royale tweekappers en geschakelde woningen. Van Stiphout bouwde namens Van Wanrooij de woningen, die eind 2022 zijn opgeleverd.

Wennen
De samenwerking heeft volgens Koos een aantal fases doorgemaakt. “Er zijn meer taken onze kant op gekomen, wat voor ons prettig werkt. Administratieve handelingen verlopen rechtstreeks met de kopers. Dat is zo gegroeid en dat geeft wederzijds vertrouwen. De samenwerking met het Warenhuys was best even wennen. Keukens, badkamers en tegels verliepen voorheen via onze eigen installateurs. Nu loopt dat proces gesmeerd, omdat we hier de samenwerking geïntensiveerd hebben. Het Warenhuys weet precies hoe het Optio-concept in elkaar zit en daardoor krijgen kopers het beste advies. Je komt er dan pas later achter dat dat verdomd handig werkt voor de installateurs. Tegenwoordig werken we ook in onze eigen projecten samen met het Warenhuys, zo goed bevalt het.”

Gebroederlijk door
Of er nog verbeterpunten zijn? “Altijd”, zegt Ted. “Maar verbeteringen voeren we door terwijl we bezig zijn. De leerpunten delen we gaandeweg met elkaar en we zoeken elkaar vaker op voor afstemming. We gaan niet alleen bij elkaar zitten als het mis gaat. Het Optio-concept blijft in ontwikkeling, dus onze werkvoorbereiders en projectleiders moeten daar op gezette tijden in meegroeien. Dat betekent: intensief blijven samenwerken en de boel niet laten versloffen. We gaan gebroederlijk door.”

Ook interessant

Verhaal
Dorpse, groene wijk aan de dijk
Verhaal
Wie label A zegt, moet ook B zeggen