Hypotheek bij nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwhuis brengt veel voordelen met zich mee. Een nieuwbouwwoning is energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. Je kunt het huis op tekening al naar wens aanpassen en je ontvangt garanties op eventuele gebreken na oplevering. Maar wist je dat je ook kunt profiteren van diverse hypotheekvoordelen? Een van deze voordelen is de mogelijkheid om je huidige hypotheekrente “mee te verhuizen”. Dat scheelt je behoorlijk in maandlasten. Je betaalt dan namelijk alleen een hogere rente over het gedeelte dat je extra moet lenen voor je nieuwbouwwoning. Lees meer in dit artikel.

Een aantal voordelen

Een nieuwbouwhypotheek kan je zomaar vele duizenden euro’s voordeel opleveren. Het gaat dus niet om kleine bedragen! Kort gezegd biedt een nieuwbouwhypotheek de volgende voordelen:

  • bij sommige banken een lagere hypotheekrente;
  • een hogere leengrens (zodat je meer kunt lenen), omdat een nieuwbouwhuis energiezuinig is (zogenaamde vrijstelling);
  • de mogelijkheid om opties zoals een luxe(re) keuken en/of badkamer, een uitbouw, een dakkapel en/of andere bouwkundige opties, maar ook een vloerafwerking en de inrichting van de tuin mee te financieren;
  • de mogelijkheid om eventuele dubbele maandlasten vanuit de hypotheek te betalen.

Op de website Bewust Nieuwbouw tref je de flyer 'Een betere hypotheek bij een nieuwbouwhuis'. In deze flyer worden de voordelen van een nieuwbouwhypotheek toegelicht en zijn enkele rekenvoorbeelden opgenomen.

Bekijk ook het overzicht van ‘nieuwbouwvriendelijke’ banken die meer hypotheekruimte bieden voor energiezuinige nieuwbouw en/of speciale hypotheken of hypotheektarieven aanbieden voor nieuwbouw.

(Bron: NVB / Bewust Nieuwbouw)

Meenemen van je hypotheekrente

Je kiest natuurlijk niet zomaar voor een nieuwbouwwoning. Je wil erop vooruitgaan. Bijvoorbeeld meer ruimte voor je gezin, een besparing op je energielasten, een eigen werkkamer, een grotere tuin of een garage.

In de meeste gevallen zul je daar een hogere hypotheek voor afsluiten. Met de huidige rentestanden kunnen je maandlasten hiervoor best wel eens tegenvallen. Met de verhuisregeling kun je je huidige lage hypotheekrente meenemen en het extra deel financier je tegen de rente die nu geldt. Voorwaarde is dan wel dat je je hypotheek afsluit bij dezelfde geldverstrekker als waar je nu je hypotheek hebt.

Rekenvoorbeelden
We laten je graag in twee rekenvoorbeelden zien wat het voordeel kan zijn van de verhuisregeling van je hypotheek.

Zo zie je dat met bovenstaande rekenvoorbeelden je rente (en daarmee je maandlasten) veel lager uitkomt door de “meeverhuisregeling”. Tel daar de besparing op je energielasten bij op en je nieuwe maandelijkse woonlasten kunnen per saldo best wel eens meevallen.

Hoe werkt het?
Bijna iedere geldverstrekker biedt de mogelijkheid aan om je gehele hypotheek óf alleen je rente mee te nemen. Deze verhuisregeling is opgenomen in de algemene voorwaarden. Je hypotheekadviseur zal wel opnieuw moeten toetsen of je de hypotheek kunt betalen op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning.

Wanneer is meeverhuizen van je hypotheek interessant?
Met de rente van nu lijkt het bijna in alle gevallen interessant om je huidige rente mee te verhuizen, als dit tenminste in de algemene voorwaarden van je geldverstrekker is toegestaan. Toch is dit per situatie verschillend. Of het voor jou interessant is, hangt af van bijvoorbeeld de hoogte van de rente van je huidige hypotheek en de haalbaarheid van je hypotheek voor je nieuwbouwwoning.

Waar moet je verder op letten?
Ga in ieder geval na of in de algemene voorwaarden de “verhuisregeling” is opgenomen. Verder is het belangrijk om te weten dat sommige geldverstrekkers in de voorwaarden hebben staan dat je binnen 3 maanden na de verkoop van je woning de hypotheek voor je nieuwe woning moet laten ingaan. Tenslotte moet je ook rekening houden met een eventuele opslag op de rente, omdat je meer gaat lenen voor je nieuwe woning. Je hypotheekadviseur kan je dit haarfijn uitleggen.

Twijfel je over verhuizen?
ijk dan niet alleen naar je de maandelijkse kosten voor rente en aflossing, maar tel hier ook de energielasten bij op. Houdt er ook rekening mee dat een nieuwbouwwoning de komende jaren nauwelijks onderhoud nodig heeft. Zeker als je nu in een oudere woning woont, kan de optelsom van hypotheek- en energielasten doorslaggevend zijn voor je beslissing om te gaan verhuizen.

Tot slot
Staar je niet blind op online tools die voor jou je maandlasten uitrekenen, want hierin wordt de “verhuismogelijkheid” van je hypotheek niet meegerekend en kom je veel hoger uit qua maandlasten.

Als je twijfelt over de aankoop van een nieuwe woning door de stijgende rente is het de moeite waard om informatie in te winnen bij je financieel adviseur over het meeverhuizen van je hypotheek en/of rente. Het kan zomaar de aankoop van jouw nieuwe droomwoning mogelijk maken!

Handige tools
Berekenen je maandlasten, financiële mogelijkheden en hoeveel jouw woning waard is!
Bekijk artikel