Gebiedsnieuws
9 maart 2022

Visualisatie op schoolplein

Onthulling Romeinse weg

Romeinse weg
In 2018 werd de Romeinse weg door archeologen van de gemeente Utrecht ontdekt tijdens onderzoek voorafgaand aan de bouw van de wijk Rijnvliet. De 2000 jaar oude weg bestond in dit gebied uit een wegdek van grind, met aan beide zijden een bermgreppel. Naast de weg werd ook de complete houten fundering van een Romeinse brug gevonden. 

De Romeinse weg in Rijnvliet maakt deel uit van de Neder-Germaanse Limes: de noordgrens van het Romeinse Rijk, die dwars door het huidige Utrecht loopt. Afgelopen zomer werd de Neder-Germaanse Limes uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. In Utrecht maken maar liefst vier terreinen deel uit van dit werelderfgoed. Restanten van de Romeinse weg zijn op meerdere plekken in de stad waargenomen. In Rijnvliet is afgelopen jaar Kindcentrum Rijnvliet verrezen bovenop de Romeinse weg. Het is de zevende school in Utrecht die gebouwd is op een plek waar deze weg lag.

In Rijnvliet wordt de Romeinse weg gevisualiseerd met een natuurstenen band waarop de grens van het Romeinse Rijk van Engeland tot de Zwarte Zee is afgebeeld, met daarlangs vier informatiezuilen die meer vertellen over de Romeinen in Utrecht. De visualisatie loopt onder andere over het schoolplein van Kindcentrum Rijnvliet en het nog te realiseren voedselbos.

Onthulling
Op vrijdag 10 september 2021 werd het eerste deel van de visualisatie op het schoolplein van Kindcentrum Rijnvliet onthuld door wethouder Anke Klein (Erfgoed) in aanwezigheid van kinderen, ouders en archeologen van de gemeente Utrecht. Ook diverse vondsten, die tijdens de opgraving zijn gevonden, waren tijdens de onthulling te zien, waaronder een geconserveerde houten paal van de brug, basaltblokken, aardewerk en mantelspelden. De kinderen volgden in de ochtend een uitgebreid programma met activiteiten over de Romeinen in Utrecht dat is samengesteld door Museum Hoge Woerd.