Verhaal
2 juni 2022

Van bewogen buurt naar nieuwe impuls

Voor de deur van de nieuwe woningen in de Bossche wijk Boschveld spelen kinderen in het groen en letten ouders, onder het genot van een drankje, op hun kroost. Ooit een bewogen arbeiderswijk, nu een gemêleerde wijk met veel gezinnen. Op reportage in een jonge herstructureringswijk, waar een gezellige sfeer hangt.

Boschveld
 

Welkom in Boschveld, een herstructureringsproject aan de westkant van ‘s-Hertogenbosch. Op deze locatie hebben verouderde woningen plaats gemaakt voor een nieuwe woonbuurt met koop- en huurwoningen. Boschveld heeft hierdoor een nieuwe kwalitatieve impuls gekregen. In het deelplan Hart van Boschveld hebben we 72 nieuwe koopwoningen en 28 middeldure huurwoningen voor Borgdonck gerealiseerd, allen gelegen rond een centraal park. Daarnaast zijn er 35 sociale huurappartementen voor BrabantWonen en 12 koopwoningen gerealiseerd. Zo is in Boschveld een bredere differentiatie in huishoudens en inkomensgroepen ontstaan. Goed voor de leefbaarheid!

Wijktuin
 

In de Boschveldtuin, die sinds 2016 een permanente plek heeft gekregen in Boschveld, verzorgt Muazzez de plantjes. “Ik heb hier samen met mijn Turkse buurvrouw een eigen tuintje. We hebben een hazelaar, verbouwen groente, planten bloemenbollen en we verzorgen een vijgenboom. Het is hier gewoon heel gezellig. Als de zon schijnt komen verschillende bewoners naar de tuin. Er is altijd wel wat te doen; beetje rondkijken, tuinieren, picknicken of gewoon genieten van de bloesem, de vlinders en de bijen.” De wijktuin is volledig in handen van gepassioneerde vrijwilligers met een betrokken houding ten opzichte van mens, natuur en maatschappij. “Hier drinken we thee, spelen kinderen en praat je met buurtgenoten. Alle nationaliteiten komen hier samen. In de tuin spreken we dezelfde taal.” 

Roots
 

Even verderop zit moeder Nina met haar kroost in het lentezonnetje voor het huis. “We wonen hier sinds de oplevering begin 2019. Of het bevalt? Ja, super goed. Kijk om je heen, er is hier geen auto te bekennen. Lekker groen voor de deur en m’n zoon kan hier zelfstandig op z’n fiets rondjes crossen. Mijn man en ik zeggen regelmatig tegen elkaar dat we hier zo fijn wonen. Er zijn veel jonge gezinnen tegelijk in deze buurt komen wonen. Op een zonnige middag is het een grote in- en uitloop van kinderen die met elkaar spelen. We woonden hiervoor om de hoek en wilden graag in deze wijk blijven wonen. Toen we in ons nieuwe huis trokken hadden we nog geen kinderen. Inmiddels zijn dat er drie geworden en past dit hele plaatje bij het toekomstperspectief dat we toen hadden.

 

Ook de moeder van mijn man is hier opgegroeid. De verhalen van destijds horen we nog steeds, bijvoorbeeld over de veemarkt en de spoorrails die hier oorspronkelijk lagen. We vinden het leuk dat een stuk van deze rails terug te vinden is in het park voor onze deur. Ik heb zelf in de werkgroep gezeten om te bepalen welke speeltoestellen we in het park wilden, zoals een watertafel. Belangrijk uitgangspunt was om niet alle speeltoestellen te concentreren bij een paar bewoners voor de deur. Nu is het één groot speelpark geworden, met ook veel ruimte voor rust. Het groen en de speeltoestellen liggen in een grote wadi. Bij extreme regenbuien loopt het vol met water en kunnen de kinderen met de laarzen aan lekker ravotten.”

‘Hey buuf!’

 

Het duurt niet lang of meer buren zetten de voordeur open. De bankjes voor de huizen raken goed bezet. “Hey buuf!”, roept buurvrouw Madelon, “Van dit mooie weer word je toch blij?” Voor Madelon is deze wijk een warm bad. “Je komt elkaar hier ongedwongen tegen, we kennen elkaar goed en de sfeer is gewoon prima. De Bossche gezelligheid spreekt mij aan. Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, maar ben vanuit Breda, via een avontuur in Maastricht, pas zo’n zeven jaar geleden in Den Bosch geland. Hier in Boschveld genieten we nu sinds 2019 van de luxe die deze nieuwbouwwijk heeft. Een heerlijk ruim huis met een fijne leefkeuken aan de voorzijde met zicht op het park. Geen auto’s voor de deur, rust en tóch het centrum op loopafstand. Wat wil je nog meer? We zijn een heel standaardgezin. Huisje, boompje, maar geen beestje. Wel twee jonge kinderen.”

Borreltijd

 

Even verderop zitten twee dames in het zonnetje. Op tafel staat een heerlijke borrel: wijntje, nootjes en bitterballen. “Dit is toch genieten?”, zeggen ze. Ook Maartje woont al sinds de nieuwe woningen in deze wijk. “We zochten al langer een huis in Den Bosch, in een leuke buurt en vlakbij het Centraal Station. Ik kom zelf niet uit Den Bosch, maar uit een dorp in de omgeving. Dat de woningen een park voor de deur hadden, sprak ons enorm aan.” Voor Maartje is het even aan de alcoholvrije wijn. “Ja, ik ben in verwachting van ons eerste kindje, Ik kijk ernaar uit dat mijn kind straks, net als al die andere kinderen, heerlijk voor de deur kan spelen. Die gedachte maakt mij blij. Het is hier zó rustig, terwijl je overal dichtbij woont.”

Aan het huis heeft Maartje flink geklust. “We hebben veel zelf gedaan, zoals de houten vloeren gelegd en in de slaapkamer hebben we een extra wand geplaatst met daarachter een kledingruimte. Zo maken we er echt ons eigen plekje van.”

Zie jij wonen in een nieuwbouwwijk ook wel zitten? Check ons woningaanbod hier: www.vanwanrooij.nl/aanbod

Ook interessant?

Nieuws
20 december 2024
Jong geleerd is oud gedaan
Nieuws
18 december 2024
Wonen in Wijd & Zijd: een bewuste(re) keuze
Nieuws
17 december 2024
De gewenste lindeboom voor Dorpsplein Geffen